Интервю с Марек Камински
Администратор на първия  изпит за BJCP съдии в България и съдия в X Национален конкурс за домашна бира


Здравей Марек, би ли се представил накратко със собствени думи пред българската общност на домашни пивовари?

Казвам се Марек Камински. Аз съм пивовар и бирен експерт, съосновател и главен пивовар в полската крафт пивоварна Кингпин през последните 9 години. Международен бирен и сайдер (BJCP National) съдия посетил доста държави с опит в съдийстването в the European Beer Star, Brussels Beer Challenge, Birra dell’ Anno, International Beer Cup Japan, Concurso Brasileiro de Cervejas и много други конкурси, съосновател и президент на Полската Асоциация на Крафт Пивоварите, организатор, проктор и оценител за BJCP, регионален директор за ЕMEA (Европа, Близкия изток и Африка), и също така провеждам образователни бирени класове и редовни дегустационни събития.

Кога и как стана член на BJCP? Какво е за теб значението на BJCP?

Член съм на BJCP от февруари 2017, когато взех първият си дегустационен изпит в Прага. Постигнах ниво National през юли 2018. Съдийствал съм усърдно (над 100 конкурса към днешна дата) на местно и международно ниво, както в домашни, така и комерсиални съзтезания. Също така съм и активен проктор, оценител и администратор на изпити. Последните 3 години бях Асистент представител за EMEA, а от 1 юни 2023 ще заема ролята на регионален директор отново за ЕМЕА.
Програмата (BJCP) е начин за постоянно самоосъвършенстване и за допринасяне за развититето на пивоварските умения в Европа и света.

Беше съдия в 10 Национален конкурс за домашна бира в категория Hazy IPA, какви са цялостните ти впечатления?

Първо, конкурсът беше перфектно организиран и всички организатори и съдии бяха много пламенни и отдадени, в това което правеха. Общността на домашните пивовари в България създава впечатление на група страхотни, приветливи хора, силно отдадени на хобито си.
Бирите, които имах удоволствието да оценявам бяха с променливо качество, но случаят е винаги такъв при конкурсите за домашна бира. Някои бири бяха много добри, други се нуждаят от подобрение. Асоциация от другари и конкурсите спомагат за подобряването на това.

Въпреки че проведохме вече 10-ти издание на конкурса, след всички тез години домашното пивоварство все още не е регулирано в България. Би ли споделил как то е уредено в Полша?

Домашното пивоварство е напълно законно в Полша както и приготвянето в домашни условия на всякакви ферментации. Дестилацията е забранена, но можеш ферментираш вкъщи. Няма ограничение в количеството, така че можеш да вариш колкото искаш. Важното нещо е, че можеш да вариш само за лична употреба и да споделяш със своето семейство и приятели, но е забранено да продаваш своята бира.

Коя беше любимата ти храна, която опита, докато беше в България?

Всичко, което опитах беше чудесно, но мисля, че харесах най-много тараторът :) Шкембе чорбата, която пробвах също беше много добра. Разбира се, закусвах на няколко пъти баница и мекица с айрян и боза. Месата са страхотно, сиренето също. Насладих се на луканка при посещението ни в Ромбус. Опитах колкото можах и всичко ми хареса неимоверно. Знам, че имам още много да открия, така че определено се надявам да се върна скоро!

Благодаря ти за отделеното време и че отговори на въпросите ни! Би ли искал да добавиш нещо?

Трябва да спомена голямата гостоприемност, която изпитах през краткия си престой в България. Всички бяха супер приятелски насроени, услужливи, изпълнени с позитивна енергия и просто страхотна компания. Действително трябва да намеря начин да се върна възможно най-скоро :)