Конкурсът “Homebrew Star” на пивоварна Мелтум продължава с пълна сила.  Финалистите са избрани, а техните бири сварени и вече могат да се намерят по познатите крафт бирени места. Решихме да научим малко повече за двамата пивовари и техните рецепти, като ги попитахме няколко въпроса.

Приятната изненада е Томислава Захариева от Сливен, едва на 22 години, следваща фармацевтични биотехнологии.  Нейната „любов от първа глътка“, която я запалва по крафт бирата, е пиво от местната сливенска пивоварна Трима и двама. Тогава се отключва интересът й да търси и опитва нови стилове бира. Преходът от дегустатор към пивовар идва с периодът на ковид карантината. Времето в изолация е използвала, за да прочете и научи как може да си направи домашно пиво. Докато се сдобие с необходимото оборудване, упражнява знанията с домашна медовина.

„След известно време братовчед ми, който също беше варил за кратко, реши да ми даде оборудването си и така в началото на 2021г. сварих първата си бира – ирландски стаут. Гордея се, че още от първата ми варка сама си създавам рецептите (било то сполучливи или не толкова). За варенето ми помага баща ми, тъй като не мога да вдигам толкова тежко (варя си с тенджери) и той го играе чирак J. За три години съм направила 22 различни бири, като най-много обичам да експериментирам с различни растения. Надявам се в бъдеще и да се занимавам с това професионално.“, разказва ни самата Томислава.

За отличената бира в стил сезон с цвекло и ябълки се вдъхновява от любимия си фреш със същите съставки. За основа намира един от любимите си стилове сезон за подходящ, а цвеклото добавя заради красивия му цвят. В същото време е искала да избегне типични землист вкус – „затова тънкостта е то да се опече преди да се вложи, което и направих, когато варих  в домашни условия“, разкрива ни тя тънкостите на рецептата.

В заключение ни споделя и за самото преживяване да свари домашната си бира в професионални условия:
„Много ми хареса колко готини и отворени бяха всички. Показаха ми къде стои всичко, как се работи с него, участвах активно в процеса на варене, а и не само. Помагах с каквото мога и общо взето преживях един истински работен ден в пивоварна. Благодарна съм и за усилията да намерят необходимите съставки. И честно казано се радвам за възможността да посетя град Ловеч. Бях приятно изненадана.“

Другият финалист е Венцислав Димитров със своя Dark Mild с добавени портокали и какао. В университета завършва физика (от където влечението му към съзвездните взаимодействия и влияния [бел. ред]) и по професия data scientist, а по призвание пивовар. Преди да започне да вари домашна бира, разширява хоризонтите си опитвайки каквото може ново и различно от основно предлаганият макро лагер на тогавашния бирен пазар. Запознава се с английски ейлове, чешки лагери, редки бири в Канаал и 100 бири, откъдето все още помни портърът със сливи, който опитва тогава.

„Варенето на бира обмислях известно време, но така и не се бях решил да започна, докато един ден в началото на 2019 г. телефонът ми иззвъня някак жадно.“ На отсрещната страна на слушалката негов добър приятел го попитва – „“Искаш ли да варим бира?” Е, нататък е ясно.“
Няколко месеца по-късно след четене и придобиване на оборудване сваряват първата си бира – Американски IPA с хмел El Dorado. “Рецептата за малцовата смес взехме наготово от щатски сайт за домашна бира. Доверихме им се и за маята [US-05]. Хмелът избрах, защото ми хареса описанието на El Dorado: тропически плодове, за разлика от повечето популярни по това време хмелове с аромат на цитруси.”

Следвайки същия този дух на откривателство и липсата на по-традиционни бири в наситената крафт сцена с модерните IPA, Имперски стаутове и плодови кисели бири, намира английския стил mild. Стил, до който не се е докосвал, но му харесват описанието и съставките, затова решава да си го направи сам. Или както сам той споделя- „Неща като altbier, kölsch и подобни. Никога досега не съм пил mild ale, но гледах рецепти и ми хареса описанието. Вдъхновен от тях преди известно време сварих един чист mild без добавки, който се получи страхотно…. За конкурса просто реших, че трябва да направя бирата малко по-интересна. Портокаловите кори са ми страст покрай белгийските пшенични бири, които обожавам. Какаото пък добавих, за да направя шоколадовият привкус от специалната пшеница още по-истински и осезаем. Тънкостта според мен е да се симулира cask стил на сервиране — оригинално приготвих бирата с по-ниска газировка. Така можете да изпиете по-голямо количество, за което спомага и по-ниското съдържание на алкохол. Чудесно за утоляване на жаждата!“

Пожелаваме успех и на двамата участници! Коя бира е по-добра? Може да помогнете на журито да реши като дадете своята оценка в Untappd.