История на АДПБ

Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) е едно от най-младите, но и най-бурно развиващи се хоби движения у нас. Основана е на 2 март 2013 г. в Трявна от 17 ентусиасти, които с много четене, още повече желание и доза изобретателност са успели да си сварят домашни бири при липса на каквито и да е благоприятни условия за това.
Няколко месеца по-късно в София се провежда и първият конкурс за домашно пиво. В него 12 домашни пивовари представят 27 мостри. От 2014 г. конкурсът е международен, а за сравнение през 2019 г. той вече е и един от най-престижните в Централна и Източна Европа, като със свои бири участват хоби пивовари от Хърватия, Словения, Словакия, Италия, Македония, Румъния, Турция. През годините е имало още участници от Полша, Унгария, Чехия, Германия и др. Посетителите на тези конкурси от 30-ина души в началото са се увеличили до около 500 за последното издание.
От своя страна българските домашни пивовари имат успешни участия и редица награди на традиционно силните конкурси в Хърватия, Словакия, Англия. АДПБ има съществен принос за организирането на първите състезания за домашно пиво в Румъния, откъдето участниците ни редовно се връщат с първи места.
Нашумялото по цял свят хоби за варене на бира в домашни условия не може да се ограничи само до първите пионери у нас, които слагат началото на АДПБ. Някак естествено се ражда идеята за създаване на регионални клубове на домашния пивовар. Понастоящем редовни сбирки организират 5 клуба – Шопски (София), Тракийски (Пловдив, Пазарджик), Болярски (Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец), Сливенски (Сливен, Ямбол) и Варненски.
Паралелно с това всяка есен се организират празници за домашното пиво, които да покажат на любителите на бира за разнообразието и качеството, което се ражда от хоби пивоварството. Такива празници са се провеждали вече с успех в София, Пловдив, Бургас и Русе.
Скоро по естествен път идва идеята членове на АДПБ да обобщят своите знания и да ги предадат на възможно повече ентусиасти, които са решили да си правят домашна бира. Така става факт книгата „Домашна бира? Това е лесно!“, която е последвана от второ, разширено издание. И двете претърпяват няколко допечатки заради големия интерес. Тази книга е уникална по рода си, тъй като е плод на безвъзмезден труд на поне десетина домашни пивовари.
АДПБ организира също така редица демонстрации за варене на пиво в домашни условия, които неизменно протичат при значителен интерес. Всички тези малки стъпки дават своя голям резултат – от 20-ина души в началото, днес над 500 души варят редовно своя бира, а близо 1500 са опитвали поне веднъж. Те се запалват по идеята лесно, а и формулата за успешна домашна бира е простичка – вода, малц, хмел, мая, спазване на простички стъпки и хигиенни правила… и ентусиазъм.
Не бива да се пропуска и фактът, че именно АДПБ допринася основно и за развитието на крафт пивоварството в България. Защото елементарната логична стъпка за един усъвършенствал се домашен пивовар е да мине на по-горно ниво – да основе своя малка пивоварна и да прави любимата си бира вече с комерсиална цел.
Почти всички крафт пивоварни, брюпъбове или джипси пивоварни у нас са основани от домашни пивовари или такива работят в тях.
АДПБ включва членове от различни възрасти и още по-разнообразни професии, но те са обединени от една цел – да помагат помежду си, както и на всички начинаещи колеги със съвети и рецепти, а също така да изграждат нова бирена култура в България.