Баварска Weissbier

Weissbier или първоначално наричана „weisses beer“ (бяла бира) има близо 500 годишна традиция в Бавария като исторически пивото претърпява множество изменения, за да достигне до днешния си вид. Понастоящем в Германия се произвежда с минимум 50% пшеничен малц в зърнения състав като се използва специфична мая, даваща профила на това пиво. Ключовите аромати, произвеждани от дрождите са на банан и карамфил. Те са следствие на взаимодействието на маята с малца и образуването съответно на изоамилацетат  и 4-етилфенол. Това пиво се представлява от няколко подстила, като общото между тях е основният профил, който дава маята. Делят се на три основни : Вайсбиър(Weissbier), Дункелвайс (Dunkelweiss), Вайценбок(Weizenbock). Класическата Weissbeer се характеризира с баланс на фенолни (карамфил, подправки) и естери (банан, круша, червени плодове), като в момента тенденцията е да преобладават плодовите аромати. Традиционен метод при майшуването е декокцията, при който част от майша се изнася в отделен съд и се загрява до 100 градуса за определено време, след което отново се внася в общия състав. Тук ви представяме рецепта, която представя светлата и може би най-разпространена версия на стила и е изцяло адаптирана за домашно пивоварене.   

За 20 литра пиво

Параметри:

 1. OG: 13°P
 2. FG: 3.4°P
 3. ABV: 5.25%
 4. IBU: 14

Зърнен състав:

 1. Бохемски пилз – 2.5кг. 48%
 2. Пшеничен малц – 2,5кг. 48%
 3. Меланоиден малц – 0,2кг.

Майшуване:

 1. 10 мин. на 55 градуса
 2. 45 мин на 63 градуса
 3. 20 мин на 72 градуса
 4. Промиване с вода на температурата 76 

рН на майша 6.

Хмел: Тетангер 25гр с 4.5 % Алфа киселини – 50 мин, 15гр. за 10 мин., 13.5 IBU

Дрожди:  Mangrove Jack’s M20, Munich Wheat Beer Yeast – Lallemand, SafAle WB-06 German Wheat Beer, 3638 Bavarian Wheat. Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Съвет:

Поради спецификата на различните системи за домашно пивоварене  и голямото количество пшеничен малц, който може да създаде запушване по време на промиването може да изплзвате до 0,5кг. оризови люспи в майша с цел избягване на трудности. 

Бележки:

За постигане на профил с доминиращо "бананово" присъствие се препоръчва засяване на дрождите в пивната мъст без аериране, температура на горната граница за щама, дадена от производителя както и т.нар."открита ферментация" – без воден клапан. Който избере този метод, трябва да има предвид, че за тип ферментация е необходима изключително стерилна среда, поради вероятността от внасяне на зарази. 

                                

Share this post