Малинов стаут

Отново рецепта с добавени плодове, този път предоставена от Д-р Радослав Славов. Крайният резултат е пиво с мека и кремообразна пяна, черен цвят и балансиран вкус меду малц и плодове, допълващ аромат на малини. 

За 20 литра пиво

Параметри:

 1. OG: 14,3P
 2. FG: 4.9
 3. ABV: 5.1
 4. IBU: 32.0

Зърнен състав:

 1. Пейл ейл малц – 4кг., 78.4%
 2. Караамбър малц – 0.4кг., 7.8%
 3. Special W – 0.4кг., 7.8%
 4. Карафа 2 -0.15кг., 2.9%
 5. Печен ечемик – 0.15кг., 2.9%
Допълнителни съставки:
1.Ирландски мъх – 10гр., добавя се в последните 10мин. на варене
2.Плодове малини – 1.7кг., добавят се след протичане на бурната ферментация
 

Майшуване:

 1. 45 мин. на 69 градуса
 2. 10 мин на 76 градуса
 3. Проминване с вода на температурата 78 

Хмел:Mosaic 12.25 % Алфа киселини, 25гр. за 60 мин., 32 IBU

Дрожди:  Windsor Yeast (Lallemand)  

Бележки:

Рецептата е на основа сладък стаут с добавяне на плодове. За да се избегне добавянето на лактоза, озахаряването е на 69°С. При майшуване на висока температура трябва много да се внимава с контрола, защото сме доста близо до границата след която се инактивират ензимите. Използваната мая е Windsor на Lallemand ферментация на 18°С. Тези дрожди не усвояват малотриозата (захар съставена от три молекули глюкоза). Тя е в количество между 10 и 15% от всички захари в бирената мъст. Резултата е плътно тяло и остатъчна захарност. Може да се използва всяка друга мая с ниска до средна атенюация и относително неутрален вкус.

Плодовете. Трябва да се изберат хубави и ароматни плодове в разгара на сезона. Разделяме ги на порции от по 100-150 гр. Завираме тенджера с вода и с гевгир потапяме порциите една по една за около 10 секунди. След това може да ги използваме веднага или да ги замразим. Замразените нямат нужда от последваща стерилизация. Размразяваме и слагаме след края на бурната ферментация.

Съвет: малините имат плътност близка до тази на готовата бира. Дори и след cold crash не се утаяват добре и при кегирането голяма част преминават с бирата. Твърдите семена след това правят страхотни проблеми като могат да запушат почти всичко по системата, конектори, кранове, маркучи. Препоръчвам на края на маркуча с който пълним кега да се върже здраво марля или парче тензух.

                                                 

Share this post