Спряла ферментация

В живота на всеки домашен пивовар идва момент когато се сблъсква с проблема на спряла и незавършена ферментация, при която дрождите просто спират преди да са приключили с всички ферментируеми захари.

 

Ако сте внимателни и поддържате дрождите здрави и щастливи това може да бъде избегнато.

 

Защо ферментацията спира? Незавършената ферментация най-често е причинена от три проблема – Температура на ферментацията, Недостатъчно дрожди или със слаба жизненост и Недостатъчно кислород.

 

  1. Температура

 

Дрождите са доста придирчиви гадинки когато става въпрос за температура, и по-специално, не обичат да са на твърде студено или твърде топло. Производителите на дрожди предоставят насоки на опаковката за температурен диапазон, при който те се множат, развиват и живеят, без да загинат или да заспят, докато правят възможно най-добрата бира.

В домашни условия е наложително ферментатора да не е на място, което е твърде студено за вида дрожди, което е честа причина а незавършена ферментация. Важно е да се следи температурата вътре във ферментатора. Ако това се случи, преместете ферментатора на по-топло. Ако няма възможност, затоплянето може да е с електрическо одеало или отоплителен кабел.

 

  1. Недостатъчно витални дрожди

 

Едно от най-важните неща в пивоварството е заквасването с достатъчно количество и качество дрожди. При недостатъчно здрави клетки, маята може да се напряга и дори да се откаже накрая от ферментацията. Ако варите бира с по-голяма захарност или тя ще ферментира на по-хладно, е добре да направите стартер или да заквасите с по-голямо количество дрожди. Ако ферментацията е спряла, в зависимост в коя фаза на ферментацията сте може да добавите още дрожди. Ако сте в началото или средата на ферментацията, добавете пълна доза, ако сте към края може да добавите около ¼ от дозата. Добра практика е и да ползвате храна за дрожди.

 

  1. Кислород

 

Освен перфектна температура, вашите дрожди имат нужда от кислород. Уверете се, че мъста е аерирана добре преди заквасване. Най-лесният вариант е да преливате от високо мъста и ако е възможно да друсате ферментатора за да се аерира. Може също и с аериращ камък и помпичка за въздух за аквариум или дори бутилка с О2. Важното е да има достаъчно кислород за дрождите да се развият и да завършат ферментацията, но трябва да запомните, че един път започне ли да ферментира мъста, тя не бива да се аерира повече поради риск от окисление на готовата бира.

Share this post